Allmenningr

Et prosjekt i perioden 2016-2018

Sør-Troms Museum bygger middelaldergården "Allmenningr" på Trondenes. Prosjektet pågår i tidsrommet 2016-2018. Av bygningene på middelaldergården er ei årestue og ei jordstolpesatt stavkirke hovedelementer.

Ei årestue er et tradisjonelt bolighus uten pipe, men med åpent ildsted (åre) midt på golvet i stua, og med avtrekk for røyken gjennom en åpning (ljore) i taket. Før husene ble bygd med røykovn eller peis, var årestuene den normale hustypen i norske byer og bygder. Årestuene er blitt bygget i Norge fra førkristen tid.

Tunet skal bli et levende klasserom og en attraksjon i seg selv, med fokus på kristningen av Norge - der Asbjørn Selsbane og Tore Hund spilte sentrale roller i det som betegnes som slutten av vikingtiden og begynnelsen av middelalderen.

MILEPÆLER

3.-4. september 2016: Vi reiser ei årestue under festivalen Historiske Trondenes. Årets festivalhøydepunkt og prosjektets hittil største milepæl!

Juni 2016: Hinnøy Maskin arbeider på tomta. Se bilde her.

Mai 2016: Sør-Troms Museum har inngått samarbeidsavtale med NTNU og "Allmenningr" er blitt læringsarena for tradisjonshåndverk. Les mer her

Mars 2016: Driftsteknikeren og frivillige starter med å felle trær på tomta der "Allmeningr" skal bygges. 

September 2015: Håndverkerne Kai Johansen og Per Steinar Brevik fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter kom til festivalen Historiske Trondenes 2015 for å formidle tradisjonshåndverk, og gi lokalbefolkningen et innblikk i prosjektet på Trondenes. En demonstrasjonsvegg ble laget og plassert inne i foajeen på Trondenes Historiske Senter. For mange Harstadværinger ble dette den synlige starten for Allmenningr. 

Følg oss gjerne også på facebook.com/allmenningr

Nyhetsarkiv

Et kraftig løft for Anna Rogde!

Harstad kommune har vedtatt å øke tilskuddet til skonnerten Anna Rogde med 1 million kroner årlig i tre år framover. 

Frivilliglunsj

Kafeen på Trondenes Historiske Senter er stengt 1/12, når vi feirer museumsåret 2017 med våre frivillige!

"Fyrstikker hulter til bulter og søkk og kaos"

Herleik Kristiansen - 70 år gammel, og fortsatt aktiv kunstner. Outsider Art Street Gallery gir han en separatutstilling. 

"Tilbake til tingene"

Fem kunstnere har latt seg inspirere av historiske gjenstander fra magasinet på Stangnes til å lage kunstverk.

Museumsmåneden September

Museumsmåneden September er i full gang, og her kan du se hele programmet.

Kunstnere i aktivitet

Outsider Art Street Gallery: 5 kunstnere utforsker museets magasiner og lar seg inspirere av historiske gjenstander til å lage kunstverk.

Outsider Art Street Gallery

Sør-Troms Museum har åpnet galleri i gågata i Harstad for kunstretningen Outsider Art.

1 million til Anna Rogde

Harstad Kommune har bevilget 1 million til drift av "Anna Rogde". 

Stengt i pinsen

Sør-Troms Museum holder stengt i pinsen. Vi sees tirsdag 6. juni.

Kunstner søkes!

Vi vil gjenoppdage våre gjenstander gjennom den kunstneriske prosessen. Profesjonelle kunstnere, Outsider Art kunstnere og kunststudenter kan søke.