Allmenningr

Et prosjekt i perioden 2016-2018

Sør-Troms Museum bygger middelaldergården "Allmenningr" på Trondenes. Prosjektet pågår i tidsrommet 2016-2018. Av bygningene på middelaldergården er ei årestue og ei jordstolpesatt stavkirke hovedelementer.

Ei årestue er et tradisjonelt bolighus uten pipe, men med åpent ildsted (åre) midt på golvet i stua, og med avtrekk for røyken gjennom en åpning (ljore) i taket. Før husene ble bygd med røykovn eller peis, var årestuene den normale hustypen i norske byer og bygder. Årestuene er blitt bygget i Norge fra førkristen tid.

Tunet skal bli et levende klasserom og en attraksjon i seg selv, med fokus på kristningen av Norge - der Asbjørn Selsbane og Tore Hund spilte sentrale roller i det som betegnes som slutten av vikingtiden og begynnelsen av middelalderen.

MILEPÆLER

3.-4. september 2016: Vi reiser ei årestue under festivalen Historiske Trondenes. Årets festivalhøydepunkt og prosjektets hittil største milepæl!

Juni 2016: Hinnøy Maskin arbeider på tomta. Se bilde her.

Mai 2016: Sør-Troms Museum har inngått samarbeidsavtale med NTNU og "Allmenningr" er blitt læringsarena for tradisjonshåndverk. Les mer her

Mars 2016: Driftsteknikeren og frivillige starter med å felle trær på tomta der "Allmeningr" skal bygges. 

September 2015: Håndverkerne Kai Johansen og Per Steinar Brevik fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter kom til festivalen Historiske Trondenes 2015 for å formidle tradisjonshåndverk, og gi lokalbefolkningen et innblikk i prosjektet på Trondenes. En demonstrasjonsvegg ble laget og plassert inne i foajeen på Trondenes Historiske Senter. For mange Harstadværinger ble dette den synlige starten for Allmenningr. 

Følg oss gjerne også på facebook.com/allmenningr

Nyhetsarkiv

"Tilbake til tingene" er åpnet

Omvisning i galleriet hver torsdag kl. 13:00. Lørdag 23 september åpnet utstillingen. Man kan se hvordan fem kunstneres har latt seg inspirere av historiske gjenstander til å lage kunstverk.

Museumsmåneden September

Museumsmåneden September er i full gang, og her kan du se hele programmet.

Kunstnere i aktivitet

Outsider Art Street Gallery: 5 kunstnere utforsker museets magasiner og lar seg inspirere av historiske gjenstander til å lage kunstverk.

Outsider Art Street Gallery

Sør-Troms Museum har åpnet galleri i gågata i Harstad for kunstretningen Outsider Art.

1 million til Anna Rogde

Harstad Kommune har bevilget 1 million til drift av "Anna Rogde". 

Stengt i pinsen

Sør-Troms Museum holder stengt i pinsen. Vi sees tirsdag 6. juni.

Kunstner søkes!

Vi vil gjenoppdage våre gjenstander gjennom den kunstneriske prosessen. Profesjonelle kunstnere, Outsider Art kunstnere og kunststudenter kan søke. 

Slippsetting

Anna Rogde skal opp på slippen 15/5-24/5, og vil derfor ikke ligge til kai med åpen kafé på 17.mai. 

Mine spor i denne verden

Nytt DKS-tilbud på Trastad Samlinger

Alterskap fra middelalderen

En nasjonal skatt er kommet hjem, og kan sees f.o.m. fredag 28. april på Trondenes Historiske Senter i vår faste utstilling.