Krafse-Gunvor fikk kjole

273 dugnadstimer og 55 meter ull på rull ble til flotte middelalderdrakter!

Arbeidet med middelaldergården på Trondenes går etter planen. Hittil har fokus vært på treverk, torving og interiør, men forrige helg var det arbeid med tekstiler. Sør-Troms Museum inviterte til en dugnad litt utenom det vanlige. Kursholder Nille Glæsel ledet arbeidet med å gjenskape flere ulike drakter etter arkeologiske funn, hovedsaklig fra Skjoldehamn og Grønland.

21 dugnadsglade menn og kvinner forvandlet 55 meter ull til nydelige drakter. Dette tilsvarte 273 arbeidstimer. Maia Haug Andersen (bildet) var en av dem. Hun har utdannelse innenfor søm og design, og fikk det ganske spesielle oppdraget å sy kjolen til Krafse-Gunvor, som har blitt omtalt i Harstad Tidende tidligere. Krafse-Gunvor er en oppdiktet karakter man kan møte på middelaldergården, men hun bor for seg selv i en gamme oppe i Skaret. Folk er litt redde for henne, og det sies hun aldri har satt sin fot innenfor kirkedøra. På den andre siden trenger man henne, blant annet ved sykdom og fødsler. Man kan kanskje enklest beskrive henne som en mellomting mellom helsepersonell og heks. Klok, mektig og med skit under neglene. Oppdraget til Maia var å sy en kjole som var litt rufsete, og som så litt reparert ut. Det ble med andre ord mange ekstra sømmer og flere ulike stoffer i denne kjolen. Maia tok forresten turen helt fra Senja for å delta på workshop i middelaldersøm. 

Avdelingsleder på Trondenes Historiske Senter, Tore Einar Johansen, dukket ikke bare opp, men insisterte også på å sy sin egen drakt. Han vil man kunne møte på middelaldergården som samen Mikkel. I den fiktive gårdshistorien er Mikkel en svært god venn med husbonden, og dermed kan museet flette inn samisk levesett og historier i formidlingen.

Nille Glæsel er godt kjent som kursholder innen historiske drakter, men har aldri hatt en så stor gruppe tidligere. Hun ble imponert av hvor mye som ble produsert, og ikke minst kompetansen til dugnadsgjengen. Nille forteller videre: "Det er fantastisk å oppleve det positive arrangementet Trondenes Historiske Senter setter i gang omkring formidling av vår middelalderkultur i Norden. Jeg er selvfølgelig spesielt superglad for at tekstil og dermed kvinner blir presentert som en viktig del av vår historie. En slik forståelse og prioritering vil jeg påstå er ytters sjelden i museumssammenheng. Jeg gleder meg virkelig til å følge prosjektet videre. Det er et unikt prosjekt og hele senteret virker jo som et "Ja-museum" - herlig rett og slett".

 

Nyhetsarkiv

Åpning av Trastad Samlingers første samiske utstilling

Utstillingen «Mennesket i Naturen – Samisk Outsider Art» åpnet på samefolkets dag.

Broderstad-kofta / Dievdogákti ja vuoddagat Skáiddis Skániin

Kofta forteller hvem du er og hvor du kommer fra. / Gákti muitala guhtes don leat ja goas boađát.

Trastad Samlinger i Tyskland

Trastad Samlinger holdt foredrag om samlingen sin hos den renommerte Prinzhorn-Sammlung i Heidelberg. 

Tilkallingsverter søkes

Vil du også starte arbeidsdagen som museumsvert med denne utsikten? 

Hederspris

"Anna Rogde" fikk hedersprisen årets fartøy 2018

En minnerik bursdagsfeiring

150-åringen fikk en minnerik fødselsdag 20. august, og vil takke alle involverte. 

Vi bygger stein- og torvvegg

Opplev middelaldersk bygningshåndverk i praksis på Trondenes

Gratulerer med dagen "Anna Rogde"

20.august er det nøyaktig 150 år siden "Anna" og "Albert" ble sjøsatt ut i fra Bangsund i Namsos.  

Anna Rogde 150 år- besøker havner i Sør-Troms

"Anna Rogde" besøker Sjøvegan, Tennevoll, Hamnvik, Grovfjord og Lundenes i uke 35, med omvisning, historie og fjordtur.

Sagn - et viktig forskningsprosjekt

Ivaretar nordnorsk fortellertradisjon i en tid hvor Pocahontas m.fl "utkonkurrerer" hulder, draug og marmæl.