Drømmestart

Trondenes Historiske Senter har hatt en drømmestart etter at middelaldergården ble åpnet 23.juni. 

 

23.juni 2019 åpnet porten til Trondenes Middelaldergård, som ligger på Trondenes Historiske Senter. Gården illustrerer en vanlig fiskebondegård på 1200-tallet - ikke så stor, men heller ikke så liten. Gjennom rollespill og drama formidles norsk og lokal middelalderhistorie. Et levende museum og en ny attraksjon på Trondenes kan fortelle om et godt besøkstall, større andel yngre besøkende og større interesse fra utenlandske turoperatører.

 

Gledelige besøkstall

Kulturminister Trine Skei Grande åpnet portene 23.juni, og siden da har portene vært i stadig bevegelse. Ingen forteller deg «slik bodde man», eller «slik laget man mat». Derimot kan du få høre «Jeg koker einelåg, for husfrua vil at vi skal vaske i ettermiddag» eller «her sover jeg». De du møter på gården er i roller, og året er 1221. Husfrua, drengen, odelsgutten og tjenestejenta er de du oftest ser i sommer. De er som regel i gang med daglige gjøremål, som f.eks. å kløyve ved, kverne bygg eller reparere klær. I løpet av de 14 første dagene etter åpningen har gården hatt besøk av hele 3041 betalende besøkende. Til sammenligning har Trondenes Historiske Senter hatt et ganske stabilt besøkstall på 27.000-30.000 på årsbasis de siste årene. Hurtigruta har allerede tatt middelaldergården inn i sitt program. Ut fra forespørsler og bookinger ser vi at interessen også fra andre turoperatører øker og dermed vitner om Trondenes som reiselivsprodukt er blitt mer attraktivt.

 

Barnas museum

Trondenes Historiske Senter har hatt en særdeles god økning i besøkstall sett i forhold til samme tidsperiode i fjor, men det er en særlig markant økning blant de under 16 år. Dyrelivet, med gris, høns og hest, er nok med på å lokke mange unge til gården. I tillegg tilbys daglige arrangement for de mellom 8 og 12 år, hvor de kan kle seg ut, se mating av dyrene, høre historier og ikke minst arbeide i lær og tre og ta med seg det de lager hjem.

 

Nyhetsarkiv

Ungt blod for gammel dame

Ungdomsprosjekt for Anna Rogde

Vårrengjøring på Hemmestad Brygge

Det er fortsatt mye snø ute, men innendørs er våren i rute. 

Digitale museumsbesøk

Sør-Troms Museum lager flere korte videosnutter fra våre utstillinger, slik at vi kan gjøre det vi liker best - nemlig å formidle vår lokale historie.  

På slippen

Skonnerten "Anna Rogde" anno 1868 har sitt årlige slippsett. 

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (5)

Hvorfor var det 3 bjørner i Folkeparken?

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (4)

Disse hønene er laget av Herleik Kristiansen og er klare for hjemmepåske på Trastad Samlinger. 

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (3)

Magdalene Norman - unik søkbar fotosamling på nett.

Fra Køyeklær til smittevernantrekk

Skonnerten kom til nytte for helsevesenet. 

I Tore Hunds kjølvann

Et spektakulært seilas fra Bjarkøy til Egge planlegges fra 1.-15. juli 2020. 

Fotoinnsamling KORONA 2020

Hjelp oss å dokumentere det som kommer til å bli historie allerede nå, mens det pågår.