Ta en tur på museet - fra sofakroken din

Visste du at du kan kose deg i timesvis med foto, gjenstander og historier fra Sør-Troms på nett? 

Sør-Troms Museum har i lengre tid jobbet for å digitalisere vår lokale historie på digitalt museum. Her kan du velge mellom ulike type søk: Fotografi, gjenstand, fortelling og mappe. Et eksempel på mappe er "postkort" med 392 objekter. Under fortelling kan du blant ta et online besøk til Trastad Samlinger og høre om Karly Mikalsen og dukkene. 2337 gjenstander venter også på å  bli sett. Her er det, som du kanskje allerede forstår, mengder med historier som venter på å bli lest og sett. 

Et eksempel på søk du kan gjøre på digitalt museum er Finnmarksleiren. Interessen for Finnmarksleiren på Trondenes er stor, og det virker som om interessen også øker med årene. Dersom du søker på digitalt museum vil du finne bl.a. et bilde av lille Kåre, i leiren, med kirka i bakgrunnen (bilde) og følgende tekst:

FINNMARKSLEIREN

av Sør-Troms Museum

Da tyskerne trakk seg ut fra Finnmark og Nord-Troms på slutten av krigen brente de bebyggelsen, og de norske innbyggerne ble tvangsevakuert sørover. Etter frigjøringen ble brakkeleirer satt i stand for å ta imot de evakuerte. Trondenes-leiren var en hovedleir, og ble utbygd for å kunne ta imot 2000 flyktninger. Leiren ble offisielt nedlagt 1. juli 1951.

Leiren hadde egne ordensregler og et lite politikorps for å håndheve dem. Det ble opprettet brannvesen, postkontor, telefon- og telegrafstasjon, alle med fast betjening, og det var flere butikker. Det var også en egen sanitetsbrakke med 18 sykesenger, samt et såkalt «gamlehjem», i leiren.

Til sammen var det ca. 130 brakker i leirområdet. Bygningene som sto igjen etter tyskerne var angrepet av veggdyr, og ikke isolerte. Flere av beboerne kjøpte likevel brakkene da de reiste nordover igjen etter oppholdet på Trondenes. Brakkene ble da demontert og fraktet til Finnmark for å settes opp igjen der. Kilde: Lokalhistoriewiki.no (https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Finnmarksleiren_på_Trondenes).

Lenken for Finnmarksleiren finner du HER

 

#museenescoronadugnad

 

Nyhetsarkiv

Åpningstider

Nyt en nærområdeferie på Sør-Troms Museum. Mer info og åpningstider om museumsanleggene våre finner du her: 

Outsider kunsten tar plass

Ny artikkel om Trastad Samlinger og Outsider Art  

Ungt blod for gammel dame

Ungdomsprosjekt for Anna Rogde

Vårrengjøring på Hemmestad Brygge

Det er fortsatt mye snø ute, men innendørs er våren i rute. 

Digitale museumsbesøk

Sør-Troms Museum lager flere korte videosnutter fra våre utstillinger, slik at vi kan gjøre det vi liker best - nemlig å formidle vår lokale historie.  

På slippen

Skonnerten "Anna Rogde" anno 1868 har sitt årlige slippsett. 

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (5)

Hvorfor var det 3 bjørner i Folkeparken?

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (4)

Disse hønene er laget av Herleik Kristiansen og er klare for hjemmepåske på Trastad Samlinger. 

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (3)

Magdalene Norman - unik søkbar fotosamling på nett.

Fra Køyeklær til smittevernantrekk

Skonnerten kom til nytte for helsevesenet.