Skyggeteater på Trondenes Middelaldergård 15. desember

Dramatisering av to fortellinger fra norrøn mytologi: "Balders død" og "Da Tor mistet Hammeren sin". 

I 2019 har Sør-Troms Museum og dramalinja på Heggen samarbeidet om dramatisering og fortellerkunsten. Vi skal skrive mer om dette samarbeidet i en senere nyhetsartikkel. I denne omgangen skal vi "bare" stolt presentere studentenes skyggeteater om "Balders død" og "Da Tor mistet hammeren sin". Dette er en familieforestilling, og faktisk også den aller første forestillingen som settes opp i årestua på middelaldergården. 

  • Tid: søndag 15/12 kl. 13
  • Sted: årestua på Trondenes Middelaldergård
  • Billetter: voksen kr. 125,- / Barn 6-16 kr. 60,- / Barn 0-6 år fri
  • Målgruppe: barn og familier

Dramalæreren beskriver prosjektet slik:

På vg 3 skal dramaelevene jobbe med å lage forestillinger og dramaopplegg som passer for ulike målgrupper, blant annet barn. De skal lære om hva som passer for ulike aldre og hvordan drama kan brukes til å lære om et tema. En av de metodene som skal brukes er fortellerkunst – som handler om å fortelle historier på ulike måter. Denne gangen har vi landet på å bruke skyggeteater sammen med fortellingene. 

Det er elevene selv som har laget forestillingen de skal vise. Det er de som har bestemt seg for hvilke historier de vil fortelle og hvilken form de vil fortelle det i. Det blir veldig lærerikt for elevene på drama å få prøve dette ut på en gruppe elever i en barneskole og for et åpent publikum på museet. Etterpå er det mange ting vi kan reflektere over; hvordan passet dette til barn? Hvordan reagerte barna – og var det forskjell på barn og voksne som publikum? Hvorfor var det det? 

Balder er den vakre guden som ikke kunne dø – hvordan gikk det til at han fikk et tragisk endelikt likevel? 

Tor, den sterkeste og største guden, trenger hammeren sin. Men så stjeler jotnen Trym den – hva skal han gjøre for å få den tilbake? 

Det er 5 dramaelever på vg 3 På Heggen i år, og alle 5 er i aksjon. Vi gleder oss til å spille på museet. Å arbeide stedsspesifikt er blitt veldig vanlig i teatersammenheng - og fint for elevene å få erfaring med. Hva krever dette spesielle stedet (Trondenes Historiske Senter/Årestua) av oss som aktører? Hva passer å spille her? Hva forventer publikum på et sted som dette? Hvilke begrensninger og hvilke muligheter ligger i dette stedet? 

 

Foto: utklipp maleri av Mårten Eskil Winge fra 1872

 

arkiv

Tiltak COVID-19

Trondenes Historiske Senter åpner opp for publikum 19.mai. Her kan du lese om hvilke tiltak vi har gjort for å redusere smittefare.

17.-mai tog til sjøs

Anna Rogde deltar på båtkonvoi i Harstad 17.mai

Digitale museumsbesøk

Ta en liten tur innom noen av våre utstillinger - på nett. Gratis og alltid åpent. 

Forelsket og foraktet

Tyskertøsene - den tabubelagte krigshistoria. NB: Pga covid-19 er ikke utstillingen tilgjengelig for publikum inntil videre. 

Alta-aksjonen formidlet i kunsten. Velkommen til omvisning.

Ellos eatnu / La elva leve / Let the river flow er en kunstutstilling laget av kremen av samiske kunstnere de siste 50 år, med et tydelig politisk budskap fra en stor og historisk folkeaksjon. Bli med på omvisning med formidler Mona Høydahl 24. februar og 28. februar. 

Ellos eatnu/La elva leve/Let the River Flow

Utstillingen vises på Trondenes Historiske Senter t.o.m. 1.mars. 

Sápmi på Trastad Gård - En samisk verden på institusjonen

Utstillingen står til 4. september. NB: Pga covid-19 er ikke utstillingen tilgjengelig for publikum inntil videre. 

Samefolkets dag 6. februar

Feiring av samefolkets dag på Trondenes Historiske Senter

Káffe ja diehttu / Kaffeslaberas, 13.februar

"Ingen fortalte nokka". En samtale om markasamisk kvinneliv på Trondenes Historiske Senter.

Fra Laugen til fjorden 16.februar

En spekulativ vandring i landskapsvern og lokalhistorie på Trondenes