Meløyvær Fort

Verdens mest moderne kystfort

Meløyvær fort, verdens mest moderne kystfort og et monument fra den kalde krigen, ble oppført på slutten av 1980-tallet. Kanonene er bygd i mer enn 30 meter dype anlegg, som er utstyrt slik at de skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Nå er Nord-Norges best bevarte hemmelighet fra den kalde krigen endelig åpen for publikum.

 

Kontrasten er stor; å tenke seg krig i et så harmonisk og idyllisk miljø som i skjærgården nord for Bjarkøy er vanskelig. Ta turen og nyt stillheten, naturen, dyrelivet, utsikten og de historiske severdighetene det lille øysamfunnet har å by på.

Du ankommer et idyllisk øysamfunn, så vakkert at det er vanskelig selv for en nordlending å sette ord på det. Du ser hvite "sydenstrender", holmer, øyer, fugleliv og frodig grønt. Og så, midt i dette idylliske skuet, i Norges nordligste skjærgård, finner du landets best bevarte hemmelighet; et kystfort fra den kalde krigen.

En liten lem på en grønnkledd knaus åpnes, og en kanon bygd i et mer enn 30 meter dypt anlegg gir seg til kjenne. Anlegget er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Siden anlegget er så nytt, er alt av aggregater, kontrollrom, overnattingsrom, kjøkken, kontorer og så videre fullt operative. Meløyvær fort er ett av de siste kystfortene som ble bygget i Norge og er i dag fredet. 


Fortet har vært stengt for besøkende fram til nylig. Vi er derfor stolte av å kunne ta imot din gruppe, for guiding på kommandoplassen og på kanon 1! 

 

Praktisk informasjon

Meløyvær fort er et nedlagt kystartillerifort, som ligger spredt på øyene Krøttøya, Svinøya, Russøya og Øya. For å komme seg til Meløyvær fort må man ha egen båt eller ta hurtigbåten som går fra Harstad til Bjarkøystedene og Sør-Senja. Denne har stopp på Krøttøy. Fra kaia på Krøttøy er det cirka en kilometer til Valhall hotell. Her kan man overnatte og spise, dersom man ikke tar båten hjem samme dag. For å besøke fortet må man på forhånd ha tatt kontakt enten med Valhall hotell eller med Sør-Troms Museum. Det er mange naturstier og innbydende strender på Krøttøy. Tar man turen over brua til Svinøya og Meløyvær finnes flere andre attraksjoner. Les mer om Valhall her: valhall.no

Meløyvær fort, verdens mest moderne kystfort og et monument fra den kalde krigen, ble oppført på slutten av 1980-tallet. En milliard kroner ble brukt på tre 120 mm Bofors-kanoner, kommandosentral og det som ellers måtte til for å sikre seg mot trusselen fra øst. 

Toppen av Krøttøy er den beste strategiske plassen for overvåkning av hele Andfjorden og innseilingen til Harstad. Her er det fri sikt fra Senja til Andøy og langt ut i havgapet. Under krigen ble det her bygget en militær bunker med utkikkstårn. Etter krigen ble Krøttøykollen en viktig del av den kalde krigen med en operativ radarstasjon, før fortet ble oppført på slutten av 80-tallet.

Kanonene er bygd i mer enn 30 meter dype anlegg, som er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. I hver kanon er det syv etasjer nedover i vindeltrapp til havnivå, der vann- og dieseltanker på 15.000 liter hver befinner seg. I de øvrige etasjer er det maskinrom, ammunisjonsrom, køyesenger på rad og rekke, toaletter, oppholdsrom og kjøkken. Alt bygget på gummiklosser i tilfelle bombetreff. Siden anlegget er så nytt, er alt av aggregater, kontrollrom, overnattingsrom, kjøkken, kontorer og så videre fullt operative. 

Meløyvær fort er det første kystartillerifortet fra den kalde krigen som ble fredet i Norge. Det sto ferdig 13. september 1988 og fikk operativ og mobiliseringsstatus i mai 1989. Fra 1994 til 2002 var fortet et beredskapsfort og i 2006 vedtok Stortinget at kystarteliere skulle avhendes. Fortet ble offisielt nedlagt i 2007 og fredet i 2013. Riksantikvaren vektla at Meløyvær fort er av stor historisk verdi, både militært og teknisk. Det er også et poeng å vise fram den enorme økonomiske satsingen på Forsvaret under den kalde krigen. Kommandosentralen er beholdt fullt inntakt og er i dag en del av museet. I tillegg er kanon 1 bevart i sin helhet og er også en del av omvisningen. Luftvernstillingene og nærområdet rundt fortet er også bevart. Går man over brua til Russøya kan man ta en "selfie" foran kanon 2. Her kan man se over til kanon 3, som ligger på Svinøya.

Info

ÅPENT / BOOKING

Museet til Meløyvær Fort ligger gjemt under jorda på Krøttøy. Det er altså ikke mulig å besøke det uten avtale. Ut 2021 er anlegget stengt på grunn av gjennomgang fra Forsvarsbygg. 

 

Adresse: Krøttøy, 9427 Meløyvær

Tlf: +47 77 09 00 00 / +47 77 01 83 80

Epost: booking@stmu.no / post@valhall.no

 

Pris: Inngang og omvisning: kr 250,- pr person.

 

Båt til Krøttøy (Bjarkøystedene) : Tromskortet.no