Hemmestad Brygge

Hemmestad brygge i Kvæfjord

La deg lokke av Hemmestad brygge og duften av eldgammel kystkultur! På Hemmestad ligger ei okergul perle ved havet. Her har tida stått stille i nesten 200 år. Historia ser du på alle kanter. Krambua, naustene og nordlandsbåten som soler seg i fjæresteinene, er med på å skape en følelse av magi som tar deg tilbake til fortiden. Handelsstedet er i dag et museum der det gamle bryggehuset står intakt med krambu, handels- og postkontor.

 

På Hemmestad kan du nyte et måltid med Kvæfjordkake og kaffe til dessert. Vi har serveringsmuligheter inne i kafeen og ute ved havkanten. Hvis du planlegger å besøke Hemmestad brygge med grupper som ønsker servering er det viktig å gi beskjed slik at vi kan ha rett mengde klar. Merk at salg av varmretter stanser en halv time før stengetid.

Meny
Vår koselige kafé har plass til bespisning av 40 personer. Kontakt oss for mer informasjon om meny og priser.

Flytebrygga
Vi har praktisk flytebrygge som kan benyttes dersom du kommer med egen båt. Den er også velegnet til den som vil ta seg en dukkert. Noen bruker den til å fiske krabbe fra.

Krambu
I krambua blir du tatt imot. Her holdes tradisjonen videre med salg av assorterte artikler. Ungenes favoritt er gammeldagse sukkertøy. Vi selger også litteratur med vekt på lokal- og regional historie og kystkultur. Som gammelt postkontor har Hemmestad eget poststempel. Du kan kjøpe postkort og frimerker hos oss og sende herfra.

Prosjekter ved brygga
Gjennom prosjektet NORCE 2004-2007 ble Hemmestad brygge utviklet videre. Det er laget kai og lagt ut flytebrygge som gjør det mulig å bruke og drive utleie av tradisjonelle båter. Det er bygget en ny nordlandsbåt til dette. Videre er det laget reiselivsmateriell som kokeboken "Northern Coastal Inspiration" som kan kjøpes på Hemmestad.

Prosjektet Hb 07-09 er en fortsettelse av NORCE. I dette prosjektet ble det laget nytt kjøkken på brygga, det skal oppføres rekonstruksjoner av smie og tørkeskjå/verksted samt andre forbedringer på anlegget.
Handelsstedet øvre Hemmestad var det dominerende handelsstedet i Kvæfjord fra begynnelsen av 1800-tallet og ca 100 år fremover i tiden. Fra Hemmestad gikk det jekter til Bergen to ganger i året. De hadde med seg kaffe, krydder, kandis, tekstiler og brennevin til bygda. I retur tok de med seg klippfisk, tran, fugl og multer. Hemmestad var også et sted der en fikk høre nyheter fra fjernere strøk. Her fikk man dessuten tak i nødvendig utrustning når en skulle på Lofotfiske. Stedet hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet. I denne perioden fikk stedet blant annet dampskipsanløp i 1868 og postkontor i 1889.

Handelsstedet er i dag et museum der det gamle bryggehuset står intakt med krambu, handels- og postkontor, lagerrom og museumsutstillinger. Utenfor har man forsøkt å gjenskape noe av det gamle bygningsmiljøet rundt brygga. I denne forbindelse har kommunen sammen med folk fra kystlaget og Distriktsmuseet oppført et stornaust på samme sted som det gamle naustet sto. Det er meningen at kystlaget, med base i stornaustet skal bidra til å ta vare på gammel kystkultur. På Hemmestad kan en derfor oppleve noe av atmosfæren som en gang må ha preget handelsstedene langs kysten. I Stornaustet kan man se gamle båter og ikke minst hvordan disse kan vedlikeholdes.

Ved Hemmestad brygge kan du få servert et varmt måltid, nyte og oppleve kystkultur og en god historie.

Info

ÅPENT / BOOKING

Sommer 2017

27.06 - 13.08, tirsdag - søndag kl 11:00 - 17:00

Billett kr. 40,- / barn gratis

Adresse: Hemmestad, Kvæfjord

Telefon: 77 01 83 80 Epost: booking@stmu.no

Arrangement i sommer:

Saueslipp 29. juni fra kl. 11

Nordnorske barnesanger 1. august kl. 13