Meløyvær Fort

Verdens mest moderne kystfort

Meløyvær fort, verdens mest moderne kystfort og et monument fra den kalde krigen, ble oppført på slutten av 1980-tallet. Kanonene er bygd i et mer enn 30 meter dypt anlegg som er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Nå er Nord-Norges best bevarte hemmelighet fra den kalde krigen endelig åpen for publikum.

 

Det er store kontraster som venter deg på Meløyvær. Du ankommer en idyllisk skjærgård, så vakker at det er vanskelig selv for en nordlending å sette ord på det. Du ser hvite "sydenstrender", holmer, øyer, fugleliv og frodig grønt. Og så, midt i dette idylliske skuet, i Norges nordligste skjærgård, finner du landets best bevarte hemmelighet: et kystfort fra den kalde krigen.

En liten lem på en grønnkledd knaus åpnes, og en kanonen bygd i et mer enn 30 meter dypt anlegg gir seg til kjenne. Anlegget er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Siden anlegget er så nytt, er alt av aggregater, kontrollrom, overnattingsrom, kjøkken, kontorer og så videre fullt operative. Meløyvær fort var et av de tre siste kystfortene som ble bygget i Norge.

Fortet har vært stengt for besøkende fram til nylig. Vi er derfor stolte av å kunne ta i mot din gruppe!

Bespisning, overnatting og andre aktiviteter
På Valhall kan du spise godt, drømme søtt og glede deg med opplevelser alene eller med andre. Les mer om Valhall her

Om historia
Meløyvær fort, verdens mest moderne kystfort og et monument fra den kalde krigen, ble oppført på slutten av 1980-tallet. En milliard kroner ble brukt på tre 120 mm Bofors-kanoner, kommandosentral og det som ellers måtte til for å sikre fred og fordragelighet mellom øst og vest.

Kanonene er bygd i et mer enn 30 meter dypt anlegg som er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Siden anlegget er så nytt, er alt av aggregater, kontrollrom, overnattingsrom, kjøkken, kontorer og så videre fullt operative.

Meløyvær fort er det første kystartillerifortet fra den kalde krigen som ble fredet i Norge. Riksantikvaren mener Meløyvær fort er av stor historisk verdi, både militært og teknisk. Det er også et poeng å vise fram den enorme økonomiske satsingen på Forsvaret under den kalde krigen. En av kanonene (kanon A) ligger på Krøttøy og beholdes fullt inntakt. I tillegg til den ene kanonen skal også kommandosentralen bevares i sin helhet. Luftvernstillingene og nærområdet rundt fortet skal også bevares.


Info

ÅPENT / BOOKING

 

For individuelle besøkende: ta kontakt med Valhall

pent for grupper etter avtale.

Adresse: Meløyvær

Tlf direkte: +47 77 09 00 00 / Tlf sentralbord: +47 77 01 83 80

Epost: booking@stmu.no

Pris Inngang, omvisning og transport: kr 250,- pr person (minimum 5 personer pr gruppe).

Transport Hurtigbåtkorrespondanse mellom Harstad og Krøttøy finner du på tromskortet.no