Hop-on, Hop-off

En vandring i kulturlandskapet på Trondenes med guide, hver dag i hele sommer - og helt gratis! 

Trondenes - halvøya i historia. Trondenes kirke, Adolfkanonen, Trondenes Historiske Senter og middelaldergården ligger nærmest som perler på ei snor. Attraksjonene forteller hver sin historie, men felles for dem alle er at de også er knyttet til historier utendørs. Mange historier ligger fortsatt i kulturlandskapet, og noen er lite kommuniserte.

HISTORIENE I KULTRLANDSKAPET

Kulturstien på Trondenes tar oss forbi Altevågen med nausttufter og gravrøyser fra en tid da Trondenes var et høvdingsete som satte tydelige avtrykk i selveste Snorres saga om Olav den hellige. Allerede i 1180 begynner man å reise grunnmuren på Trondenes kirke, men muren rundt kirka er enda eldre. Kanskje ble den bygget som et vern mot angrep fra karelere og russere. Den vonde historien ser vi også i kulturlandskapet, med både en sovjetisk krigsfangeleir men også Finnmarksbyen som var i bruk fra 1945-1951. På det meste bodde det 2000 mennesker her. De var flyktninger i eget land. 

TIL OSS ALLE, HILSEN SAMFUNNSLØFTET

Trondenes menighet, Visit Harstad og Sør-Troms Museum sendte en søknad til Samfunnsløftets initiativ til å styrke reiselivet i nord, "en dag til". Vi søkte om penger for å realisere en gammel drøm - daglig guiding langs kulturstien på Trondenes. I søknaden poengterte vi at vi håpet pilotprosjektet kunne bli fullfinansiert, slik at vi kunne tilby dette gratis til alle fastboende og besøkende i sommer. Svaret på søknaden var positivt og gleden var nesten ubeskrivelig da vi kunne sette i gang med planleggingen. 

HOP-ON HOP-OFF

Med fire stopp langs kulturstien, og fire ulike tema, er kanskje i overkant for folk flest. Derfor ønsker vi å presentere et nytt konsept for en vandring i kulturlandskapet i sommer. Vi har laget et program med faste tidspunkt på de ulike stoppestedene langs kulturstien. Hop-on Hop-off, som du selv vil!

HVER DAG - TO GANGER DAGLIG - 8 UKER

Nå er vi klare! 21.juni går den første turen langs kulturstien med en av våre dyktige guider. Vi tilbyr turer i kulturlandskapet to ganger daglig hver eneste dag t.o.m. 15.august. Møt opp på Trondenes kirke kl. 11.00 eller 13:30 for å være med på hele runden, eller hopp på en av stedene nedenfor om du bare vil være med på deler av runden.

  • Kl. 11:00, Trondenes kirke
  • Kl. 11:30, Fangeleiren
  • Kl. 12:00, Finnmarksbyen
  • Kl. 12:30, Altevågen
  • Kl. 13:30, Trondenes kirke
  • Kl. 14:00, Fangeleiren
  • Kl. 14:30, Finnmarksbyen
  • Kl. 15:00, Altevågen

NB: skriv til booking@stmu.no eller ring oss på 77018380 dersom du kommer med en gruppe på over 10 personer eller har evnt særskilte behov som f.eks nedsatt hørsel. Da kan vi legge til rette for besøket på en best mulig måte. 

Nyhetsarkiv

Ledig stilling som kafémedarbeider

På Trondenes Historiske Senter baker vi med smil, latter og masse kjærlighet. Lyst å bli en del av vårt team? 

Ledig stilling som SKIPPER på «S/S Anna Rogde»

Har du lyst til å ta ordet og roret, og stake ut kursen til verdens eldste seilende skonnert? Søknadsfrist 4.10

Krever et løft for Outsider Art

Landsdelsrådet for kultur i Nord-Norge ber kulturministeren ta med Trastad Samlinger i satsningen «Kunst i Nord».

Salangen gjennom 150 år

Kommunen feires med fotoutstilling på Lundbrygga

Skippergården åpner for publikum

Etter år med oppussing er vi klare for å åpne deler av anlegget for publikum! 

Svein Harberg på stavkirkebesøk

En "fadder" for middelaldergården og en god museumsvenn!

Trastad Samlinger og NUK

Under årets festspill har Trastad Samlinger og Preus fotomuseum vært instruktører på NUK, festspillenes ungdomsfestival. 

I Tore Hunds kjølvann

Turen er avlyst på grunn av for få påmeldte, men vi ser fram til markeringsåret 2023 og gleder oss til nye muligheter. 

Ny galleriutstilling

Trastad Samlingers galleri er åpent med ny fast utstilling

Festspillutstilling

"Tråder mellom oss" vises på Trondenes Historiske Senter under Festspillene i Nord-Norge, og står oppe hele sommeren!