Lukk

Introduksjon I Tore Hunds kjølvann 2023

Sør-Troms Museum åpner tusen år gammel cold case

Hvem var egentlig helten i den sagnomsuste historien om kong Olav Haraldsson og Tore Hund? Hvem var skurken? Var Olav egentlig særlig hellig før han ble «den hellige» etter at han var blitt drept i slaget på Stiklestad? Var det egentlig noe slag på Stiklestad?

Og var høvding Tore fra Bjarkøy den onde hedningen, kongemorderen, den troløs hunden vi har fått lære oss i historietimene på barneskolen?

Teaterseilas

Idet Norge lader opp mot landsomfattende feiring, sender Sør-Troms museum Anna Rogde ut på tokt sørover, gjennom de samme sund og forbi de samme fjorder Tore Hund og hans brorsønn Asbjørn, senere Selsbane, rodde og seilte flere ganger de skjebnesvangre årene før det store slaget.

En del av historien som i glansen av Olavskulten er underkommunisert.

Skuta skal besøke ti steder med spesiell betydning for dramaet, mellom Trondenes ved Harstad og Tjøtta på Helgeland. Teaterduoen Sadio Nor har dramatisert én av de viktige hendelsene, «Sigrids saga». I møte med lokal kunnskap håper Annas mannskap å fiske opp flere sagadetaljer fra historiens dunkle dyp.

Om prosjektet
I Tore Hunds kjølvann er ei markering av posisjonen håløygske høvdinger hadde, og hvilken rolle de spilte i opptakten til slaget på Stiklestad 29. juli 1030, tidsskillet som markerer en samlet norsk nasjon.

Årene før Stiklestad-slaget var dramatiske, spesielt sett med nordnorske øyne.

En fredelig handletur, en halshogging foran øynene på kong Olav, et spydkast i Raftsundet, en mor med en klar beskjed. Det er bakteppet når Tore Hund reiser til Trøndelag med spydet Selshevneren i hånd, omgir seg med mektige allierte og en stor bondehær, og setter bom stopp for Olavs forsøk på å opprette sitt kongelige foretak Mitt Norge?

Like etter fordunster seierherren Tore Hund ut av sagaen.

Han som tapte ble kanonisert inn på topp ti-lista over kristenhetens største helgener.

Hva i himmelens navn tenkte kirka på? Kanoniere en tidligere barnesoldat, en pirat, fanatiker og leiemorder med en fiks ide om kongemakt.

Seilasene som Tore Hund og Asbjørn Selsbane gjorde i de dramatiske årene da striden mellom kongen og stormennene spisset seg til, viste hvordan høvdingene her nord var vevd inn i de viktigste ættene i landet. Allianser ble inngått over store avstander.

Tusen år etter at Asbjørn reiste med båt til Avaldsnes og videre til Sola for å kjøpe korn hos sin onkel, legger Anna Rogde ut på seilas 21. juli.

I løpet av ti dager besøker skuta og hennes reisefølge historiske destinasjoner som Lofoten, Steigen og Tjøtta. Sadio Nor teater fremfører «Sigrids saga» på seks av besøksstedene, og mannskapet åpner opp skuta for besøkende slik at også Annas historie blir formidlet.

 

SEILINGSRUTA

Fredag 21.07.23. Harstad – Kjøtta // Teater kl. 18:00 på Trondenes Historiske Senter
Lørdag 22.07.23. Kjøtta – Steigen // Teater i Steigen, Bogøy dampskipskai kl. 15:00
Søndag 23.07.23 Seilas Steigen – Bodø
Mandag 24.07.23 Bodø – Rødøy // Teater på Klokkergården på Rødøy kl. 19:00 
Tirsdag 25.07.23. Rødøy – Sandnessjøen – Tjøtta // Teater på Tjøtta småbåthavn kl. 18:00
Onsdag 26.07.23. Tjøtta – Dønna. // Teater på kirkebakken kl. 17:00
Torsdag 27.07.23. Seilas fra Dønna mot Svolvær
Fredag 28.07.23. Svolvær // Teater Svolvær indre havn kl. 19:00
Lørdag 29.07.23. Svolvær – Langøya
Søndag 30.07.23. Langøya – Bjarkøy – Harstad. // Teater Bjarkøy, Nergårdsvika kl. 13:00

 

Hopp rett ned til innholdet