Lukk

Helleren Kraftverksmuseum

Gamle Helleren kraftstasjon fra 1958 er en viktig del av vår industrihistorie og har en omfattende elektroutstilling.
Attraksjon har: toalett
Åpningstider:
Åpent på forespørsel

Maskineriet i Helleren Kraftstasjon er unikt i landssammenheng. Anlegget er et lavtrykksanlegg og dimensjonene er enorme. Helleren er spesielt godt egnet for skolebesøk. Kontrasten til nyanlegget ved siden av, er et svært nyttig pedagogisk hjelpemiddel, som kaster lys over den tekniske utvikling de siste hundre årene. Kraftverksmuseet er en viktig del av vår industrihistorie.

Maskineriet, turbin og generator på museet var fra 1907 og 1905 med en ytelse på 1,8 – og 2,83 MW. Generatorspenningen var 5,15 kV. Hellerelva ble vedtatt utbygget i 1956. Gjennom en annonse i dagsavisene så miljøet i Grovfjord en mulighet til å skaffe seg et aggregat for en billig penge. Det var Tinfos papirfabrikk ved Notodden som på midten av 50-tallet ville skifte sitt gamle utstyr. Da hadde ASEA-aggregatet fra 1905 vært i drift i 50 år ved Tinfos. Blant annet Sam Eyde hadde kjørt prøvedrift på fremstilling av kunstgjødsel på dette anlegget. Denne vellykkede prøvedriften ga grunnlaget for industrieventyret, Norsk Hydro.

Vågsfjorden Kraftselskap slo til på annonsen og kjøpte utstyret fra Tinfos. I 1958 kunne man åpne kraftverket med to Voith-turbiner fra 1907 og ASEA generatoren fra 1905. Regulatoren var nedslitt og en ny ble produsert. Frakten og monteringen av utstyret var en bragd. På dårlige nordnorske veier ble deler på opptil 20 tonn fraktet på slede frem til kraftstasjonen. I dag er det Sør-Troms Museum som er fagansvarlig for museet og drifter det i samarbeid med Nordkraft.

Hopp rett ned til innholdet