Lukk

Trondenes Middelaldergård

Trondenes Middelaldergård – et levende museum for hele familien
Attraksjon har: toalett, handicaptoalett, matservering, rullestolinngang
Åpningstider:
Åpningstider

Trondenes Middelaldergård holder vinterstengt i perioden 9. desember 2024 til og med 8. februar 2025.

Øvrig åpningstid: tirsdag – søndag kl. 11:00-15:00.

Kontakt oss:
booking@stmu.no
+47 77 01 83 80

På Trondenes Middelaldergård kan du bli kjent med livet i Nord-Norge på 1200-tallet.

Et levende museum

Trondenes Middelaldergård er et rekonstruert gårdsanlegg fra tidlig 1200-tallet, basert på Trondenes historie slik den er kjent gjennom arkeologiske utgravninger og skriftlige kilder.  Gårdsanlegget består av ei årestue, ei stavkirke og ei smie. På sommeren preges dagene av dyreliv og arbeid på åkerlappene. Gården er en del av Trondenes Historiske Senter. Den historiske utstillingen inne på senteret viser hvordan generasjoner før oss har levd i Harstadregionen, med fokus på vikingtid, middelalder og andre verdenskrig. Vegg i vegg, ute på middelaldergården, kommer gjenstander og historier fra 1200-tallet til liv.

Ei middelalderkledd dame foran årestua i vinterlandskap

Stavkirke, årestue og smie

«Kong Øysteins kirke» ble reist på Trondenes Middelaldergård sommeren 2021. Kongen lot bygge ei stavkirke under sitt besøk på Trondenes i 1114, og den tjærebredde lille kirka på middelaldergården er en kopi av Haltdalen stavkirke. Gjennom detaljstudier av verktøyspor og de håndsverksteknikkene som er brukt i den originale kirka, ble byggearbeidet utført med tilsvarende verktøy og teknikker som ble benyttet i middelalderen.

Bolighuset på Trondenes Middelaldergård er ei årestue. Navnet kommer fra åre, som er et åpent ildsted uten skorstein. De tykke tovveggene gir årestua en behagelig temperatur hele året. To lange benker står på hver sin langside av bygningen. Disse ble også brukt som soveplasser. I lukten av bål og tranoljelamper får man en fornemmelse av kvinnens rolle på gården og de evige prosessene med å lage ting som klær, seil og mat. Husbonden var alltid hjemme på våronna og høstonna, men ellers var arbeidsplassen hans på havet. Husfrua var sjefen på gården.

Smia ligger øverst på bakken, med god utsikt over Trondenes Middelaldergård. Essa er hjertet i smia og blåsebelgene er en betingelse for at jernet får riktig temperatur og kan arbeides med på ambolten. Smia er jevnlig i bruk blant annet for å smi redskap, hengsler og spiker som trenges til de ulike bygningene på gården.

 

Middelalderfamilien

Gjennom rollespill og drama formidles norsk og lokal middelalderhistorie. Hvem du møter på gården og hva vi arbeider med vil variere fra dag til dag. Kanskje tjenestejenta Frøydis tar imot deg og forteller om livet på gården sett fra hennes ståsted. Kanskje treffer du drengen Halte-Haldor som antagelig står svett og sliten med en ljå i hånda, eller husfrua Jorunn som ofte arbeider med ull eller lin. Ingen dager er like på vår middelaldergård.

Hopp rett ned til innholdet