Lukk

Ole Ottesastua

Lunt for nordvesten ligger Ole Ottesastua, på det gamle klyngetunet på Øvergården på Bjarkøy.
Attraksjon har: ingen toalett eller servering
Åpningstider:
På forespørsel

Med sin sjarm og gjenstandssamling gir den et godt innblikk i den trangboddheten som var vanlig helt frem til 1960-tallet.

UTSTILLINGEN

En okergul stue, velholdt og i gammel stil. Her lever historien til familien Ottesen, som bodde i huset fra stua ble bygget til den ble fraflyttet. Historieentusiaster sørget for at stua ble reddet og restaurert på 90-tallet og ble etter mye arbeid Bjarkøy bygdemuseum.

Det sies at Ole Ottesastua, som Ole Kristian og Nikoline Ottesen bygde rundt 1870, er bygd opp av tømmerstokker som ble funnet i fjæra etter et russisk lasteskip. Ole Kristian Ottesen ble født på Bornøy i 1841. Han giftet seg i 1869 med Nikoline Marie Olesdatter, som var født på Øvergården i 1842. Ole Ottesastua hadde opprinnelig et bislag med kammers utenfor kjøkkeninngangen på øversida. Videre var det kjøkken med grue, kammers, soverom, stue og trappegang i førsteetasje. I andreetasje var det tre soverom, hvor det ene hadde et lite kammers innenfor. Tradisjon tro var bestestua i første etasje kun i bruk på helligdager.  Her bodde Ole Kristian og Nikoline sammen med sine sju barn og Ole Kristians foreldre. Huset ser lite ut fra utsiden, men er en innholdsrik bolig med møbler og bruksgjenstander.

 

HISTORISK TAPET

Noe av det unike med Ole Ottesastua er tapetet. I 1996 begynte søknadsprosessen for å få midler til å reprodusere det gamle tapetet i stua. To av rommene i andre etasje «Stæreburet» og «Amalies rom» var opprinnelig tapetsert, og rester av disse tapetene var bevart og tatt vare på. Grunnlagsmaterialet for å tilbakeføre rommene til opprinnelig stil var dermed til stede. Men produksjonen var svært kostbar, og man tok seg ikke råd til å reprodusere alle tapetene. Til kammerset ble det valgt en tidsriktig tapet fra serien «Norsk arv». Til finstua i første etasje ble det laget en nøyaktig kopi av det tidligere tapetet. Resultatet ble strålende.

 

PRAKTISK INFO

For å komme seg til Ole Ottesastua i Øvergårdsveien 19 på Bjarkøy, må man ta fergesambandet Stornes-Bjørnerå som ligger ca 10 minutters kjøring nordover fra Harstad sentrum.

Hopp rett ned til innholdet