Utdrag fra utstillingsteksten ‘Det ville er håpløst’ av Line Ulekleiv:
Utstillingstittelen Å temme en oter lager et tankesprang inn i Kristin Tårnesviks verden. En oter er et smidig rovpattedyr i vannet, en maestro på å fange fisk og en nøkkelfigur i akvatiske økosystemer. Oterens isolerende pels støter av seg vann, den har svømmehud mellom tærne, og denne totale tilpasningen til sine omgivelser er noe vi mennesker observerer på avstand. Oteren vender seg ikke mot oss, men lever et nødvendig og parallelt liv. Tanken på å skulle temme den virker grunnleggende vidløftig og smått absurd: Hva skal det være godt for?
Utstillingen har sideblikk til livet i havet. Fisker opptrer i stimer og havet er et omgivende miljø på papir og tekstil. Den brokete utstillingsformen, med mange parallelle uttrykk og medier som aldri søker stringens, unnslipper temming: den er selv å betrakte som en vill oter. Motivisk kretser Tårnesvik inn alskens dyr; sel, giraff og svane kan være fritt skissert opp med lett kontur, men er samtidig skrevet inn i et politisk spisset budskap. Økobestanden er klusset til av våre handlinger, samtidig favnes en større motstand mot undertrykkende strategier. Det er deler av naturen som aldri bør temmes og formes, men vi fortsetter utrettelig mot bedre vitende. Det ville er håpløst.
Bio
Kristin Tårnesvik har en masterutdanning i kunst fra Kunsthøyskolen i Bergen i 2004. I løpet av sin kunstneriske praksis har hun oppsøkt nye medier og teknikker som gir motstand i produksjonsprosessen og fører til nye bevegelser i uventede retninger. Tårnesvik arbeider i skjæringspunktet mellom det poetiske og det politiske, der det personlige så vel som samfunnsmessige hendelser og fenomen kommer til uttrykk. Kristin Tårnesvik, fra Gáivuotna/Kåfjord i Troms, har deltatt på en rekke utstillinger i inn og utland. I 2020 mottok hun et 10-årig Statens Kunstnerstipend.
Hilde Methi har arbeidet som selvstendig kurator siden 2007 og er bosatt i Girkonjárga/Kirkenes. Hun bygger langvarige samarbeid som trekker kunstneriske ideer i lokale kontekster. I løpet av de seneste årene har hun blant annet medkuratert Bodø Biennale 2022, Lofoten International Art Festival 2019 og Tangkongressen, samt Hábmet hámi som er en vandreutstilling i regi av Samisk senter for samtidskunst i 2018-2019.