Lukk

«What is my story»

04.11.2023

kl. 15:00

Dikemark kunstarena
Kategori: Utstillingsåpning
Pris: Gratis inngang

Åpning av kunstutstillingen "What is my story" på Dikemark Kunstarena 4. november!

Produsert av Trafo Kunsthall i samarbeid med Trastad Samlinger og Dikemark Psykiatriske Sykehusmuseum.

Trafo Kunsthall har den glede å invitere til utstillingen «What is my story?». Kuratert av Simone Romy Ritter og Anne Siv Falkenberg Pedersen.

Utstillingen presenterer usedvanlige broderier av Wenche Nilsen og Marie Moen Schjelderup.

Siden 2016 har de tre institusjonene samarbeidet om en rekke utstillinger for å fremme kunst laget av utøvere utenfor det profesjonelle kunstfeltet/ Outsider Art, samt kunst laget av pasienter ved Dikemark psykiatriske sykehus, fortrinnsvis fra 1920-1950 før man fikk spesifikke legemidler med antipsykotisk og antidepressiv virkning. Dette er også en del av norsk kunsthistorie, selv om den har vært tabubelagt og lite kjent i nyere tid. Dette er et pågående anti-stigma arbeid. Ved å presentere historiske verk av Schjelderup setter utstillingen kunst fra samlingen på Dikemark psykiatriske sykehusmuseum inn i en samtidskontekst.

Gjennom utstillingen ønsker vi å hedre den kroppslige kunnskapen som ligger i det å skape. Denne kunnskapen springer ut av møtet med det stofflige og sanselige i materialet og handlingen i seg selv. Kreative prosesser er en omdefinering av verden og kan også være en identitetsskaper; en forankring både i en ytre og indre tilværelse.

Trastad Samlinger/Nasjonalt Senter for Outsider Art er et museum med fokus på marginaliserte grupper og har vært samarbeidspartner med Dikemark psykiatriske sykehusmuseum og Trafo Kunsthall i flere år.

Wenche Nilsen (født 1967, Alta) sin hovedteknikk er broderi, ofte gobelinsting. Hun broderer på stramei med 3-tråds strikkegarn som hun ofte deler opp i mindre tråd. Hun broderer svært abstraherte former i samspill med dristig bruk av skiftninger og fargespill. Resultatet er uvanlige mønstre som kan minne om høytekniske datachipkort eller geografiske kart. Form, farge, størrelse, bakgrunn og måten hun broderer stingene på, varierer. Vekten ligger på klare og sterke farger. Wenche Nilsen arbeider i dag i vernet bedrift. Hun har hatt flere separat- og kollektivutstillinger og er innkjøpt av flere institusjoner i Norge, og hun har sin faste plass i Trastad samlingers permanente kunstutstilling. Wenche Nilsen var deltakende i Nasjonalmuseets åpningsutstilling i 2022 i Oslo.

Marie Moen Schjelderups verk inngår i samlingen av pasientkunst ved Dikemark psykiatriske sykehusmuseum OUS som åpnet i 1984, og som var det første psykiatri-historiske museum i Norge. Museet har en omfattende kulturhistorisk gjenstandssamling, og en historisk kunstsamling som omfatter ca. 1400 kunstverk (ca. 550 innrammede verk og 850 verk av ulik karakter) skapt av tidligere pasienter ved sykehuset. Verkene er samlet og bevart takket stor frivillig innsats fra Museumsforumet på Dikemark.

Utstillingen er støttet av Asker kommune, Viken Fylkeskommune, Fargerike Asker, Kulturdirektoratet og Stiftelsen Fritt Ord.

Praktisk informasjon:

Utstillingen finner sted på Dikemark kunstarena i Asker.

Dikemark kunstarena ble opprettet i 2021. DKA produserer og formidler utstillinger, og arrangerer seminarer og kurs for kunstfeltet.

For mer informasjon se:

Om — Dikemark Kunstarena

Andre arrangementer

16.11.2023

Restaurering og vedlikehold av slike bygg krever god planlegging og gode analyser før oppstart av prosjektet. Vi opplever stadig at restaureringsprosjekter igangsettes, uten at…
Lundbrygga
Hopp rett ned til innholdet