Lukk

Kampen for tilværelsen

Anna Rogde er tatt ut av statsbudsjettet.

Verdens eldste seilende skonnert, Anna Rogde, fikk ikke plass på statsbudsjettet for 2023. Kulturdepartementet lovet i sin museumsmelding i 2021 en satsing på antikvariske fartøy og kysthistorie, og i løpet av disse to årene (2021 og 2022) har den vernede seilskuta mottatt to millioner gjennom post 74 under Riksantikvaren ved Klima- og miljødepartementet. Dette var aldri et fast tilskudd, min likevel midler som gjorde det mulig å holde skuta ved like, vise den fram og ha et godt tilbud til unge. Forventninger om fast post i statsbudsjettet var stor, og dermed var nyheten i dag svært så overraskende.

Kulturbyen Harstad kjenner den historiske skuta som en kulturopplevelse med fulle seil. Ungdom i prosjektet «Ungt Blod» kjenner skuta best som skoleskip for opplæring i sjømannskap. Dette er ei satsing på ungdom og ikke minst et godt eksempel på hvor viktig det er å kunne drifte skuta med forutsigbare midler.  Prosjektet er i samarbeid med Stangnes Ungdomsskole, hvor det handler om mestringsbasert opplæring og arbeid to dager i uka. De trenes til å bli regulert mannskap. Prosjektet startet med basiskunnskap som å kveile tau, og den ene gruppen har kommet så langt at de i dag kan seile Anna Rogde alene. På denne radiosendingen på nrk (2:03:46) forteller Trygve fra «Ungt Blod»-prosjektet om betydningen av å kjenne på mestringsfølelsen om bord på skuta.

Sør-Troms Museum vil nok en gang brette opp ermene og forhåpentligvis overbevise politikere om at Anna Rogde fortjener å komme tilbake på statsbudsjettet.

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
Hopp rett ned til innholdet