Lukk

Skippergården

I den ærverdige Skippergården fra 1760 kan man oppleve en reise i tid.
Attraksjon har: toalett
Åpningstider:
Sommeren 2023:
Åpent lørdager 1. juli – 5. august kl. 11:00 – 15:00

Her finnes interiørutstilling, håndverksutstilling, en skolestue og utstillingen knyttet til sjø- og kystkultur.

UTSTILLING

I 1996 åpna Ibestad historielag dørene til et museum på Skippergården. I dag er det Sør-Troms Museum som drifter museet, etter mange år med renovering og oppussing. Både barnehager, skoler, eldresentre og andre besøkende er hjertelig velkommen til en omfattende og variert utstilling i det gamle bygget!

SKIPPERGÅRDEN FRA 1760

Skippergården har vært bygd på og ombygd flere ganger siden den ble bygget rundt 1760. Den midterste delen er eldst. Den skal være bygget av jekteskipper Søren Mikkelsen Hass. Han var sønn av bonden Michel Edies, som i 1737 eide Bache klosters jord på Ibestad Øvre.

Da Søren døde i 1783 giftet kona, Margrethe Olsdatter fra Grov, seg på nytt med Jens Nilsen Falch fra Tjøtta. Han drev jekta i et par år med lite hell og solgte den videre til Peter Christian Falch i 1787. I 1825 er det bare Jens Nilsen Falch, hans søster Sirianna og en tjenestejente som bodde på Skippergården.

LENSMANNSGÅRDEN

Rundt år 1843 overtok lensmann Ole Petter Schjølberg Skippergården. Han var gift med Sara Collet. Sammen hadde de datteren Catharina, som ble gift med lensmannsbetjent Peder Adre Bernhard Opsiøn. De overtok gården og lendsmannsembetet i 1870-årene.  Schjølberg bygget i 1843 på Skippergården det som i dag er hovedfløyen. Rundt 1873 ble den søndre fløy bygget. Eldhuset bak denne finnes for første gang i en branntakst fra 1859.

SKOLEHISTORIE

I 1919 blir Skippergården overtatt av Tromsø Amtskole. Skolen overtar også 40 mål jord fra Theodor Widding. Bygget ble brukt som bolig for rektor og lærere, og delvis som pikeinternat. Senere var det tre-fire leiligheter i bygget, samt en del elevhybler som ble brukt både til lærere og elever.

Hopp rett ned til innholdet